Rădaia

Rădaia

Satul Rădaia era cunoscut în trecut ca Poșta Merei, fiind la principalul drum de acces între partea centrală și cea nordică a Transilvaniei. Acest fapt poate fi probat prin descoperile de urme de locuire și de drumuri din epoca romană în imediata apropiere a satului.

O plimbare de 2-3 ore prin sat scoate la iveală abundența și frumusețea construcțiilor din piatră. În partea de sus a satului este o carieră folosită de localnici pentru procurarea pietrei. Față de piatra de Viștea, cea din zona Rădaia este mai închisă la culoare, dar potrivită pentru locuințe și grajduri. Folosirea cu măiestrie a lemnului pentru decorarea caselor sau a unor balcoane la grajduri oferă un element de unicitate satului.

Satul a fost destinat în timpul lui Ceaușescu să fie ras de pe fața pământului, dar a avut șansa de a trece peste Revoluție și de a se dezvolta. Deși este un sat mic, are o capelă, astfel încât nu se mai pot face glume pe seama sătenilor cum ar fi că atunci când se foloseau semnalele de tren, de fapt se trăgeau clopotele în Rădaia.

 

 

sursa: www.cluj.com