29.12.2017 - Soluții de decongestionare a traficului în localitatea Baciu

12.29.2017
29.12.2017 - Soluții de decongestionare a traficului în localitatea Baciu
FOTO:


Variante de ocolireSoluții de decongestionare a traficului în localitatea Baciu

descarcă harta aici

Cu privire la problema traficului din localitatea Baciu vă comunicăm problemele, soluțiile găsite, și procedurile care s-au demarat în vederea rezolvării acestei probleme cu care se confruntă toți cetățenii comunei Baciu care folosesc Drumul Național ( Strada Transilvaniei) și nu numai.

    La data de 02.10.2017 s-a semnat un contract pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate și a unui Studiu de Trafic în vederea semaforizării a 4 intersecții și a 5 treceri de pietoni de pe strada Transilvaniei.

Se are în vedere semaforizarea:

- intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și strada Observator

- Intersecția cu strada Jupiter,

- trecerea de pietoni de la moara Baciu,

- Intersecția de la Napolact,

- Intersecția cu strada Privighetorii,

- trecerea de pietoni de la Aleea Crinului (magazinul Regina) ,

- trecerea de pietoni de la Căminul Cultural Baciu ( Poliția Baciu)

- trecerea de pietoni de la Grădinița Baciu

- trecerea de pietoni de la Școala Baciu

În urma studiului de trafic și a consultării cu organele de poliție s-a constatat că în aceste puncte este necesară reglementarea prin semaforizare. Momentan atât studiul de trafic cât și Studiul de fezabilitate sunt în desfășurare și a fost întocmită documentația pentru solicitarea Certificatului de Urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Urmează ca în luna Ianuarie 2018 să fie depusă și întocmirea documentațiilor pentru avizele ce vor fi solicitate prin CU.

         În anul 2017 au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, Instituția Prefectului Județul Cluj , Municipiul Cluj Napoca, Comuna Baciu, Poliția Județului Cluj , Tetarom SA și CFR Regionala Cluj în vederea găsirii unei soluții realizabile de decongestionare a traficului pe Calea Baciului / Str. Transilvaniei.

VARIANTA 1 

                În urma aprobării finanțării proiectului Modernizarea Infrastructurii agricole din Comuna Baciu Județul Cluj prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în luna Mai 2017, în luna Iunie a fost demarată procedura de licitație pentru acest proiect. În cadrul proiectului este cuprins un drum de legătură între strada Cometei și Valea seacă prin zona Iertaș. Avem în vedere modernizarea din fonduri proprii a drumului de la Strada Cometei – până la intersecția străzilor Neptun cu Jupiter.

                Acest drum va fi o variantă care va lega Cartierul Nou de Strada Valea seacă pe o lungime de 3,74 km și va putea prelua traficul de pe străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș.

3.2 km vor fi modernizați prin fonduri PNDR din proiectul menționat mai sus iar 0,54 km vor fi modernizați din fonduri proprii. Se are în vedere și racordarea rețelei existente de străzi cu acest drum respectiv străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș prin modernizarea porțiunilor neasfaltate.

Momentan stadiul de implementare este următorul

- Modernizarea Infrastructurii agricole din Comuna Baciu Județul Cluj – este în licitație, evaluarea ofertelor este finalizată câștigătorul a fost desemnat dar a fost depusă o contestație în data de  în data de 22.12.2017 – momentan se așteaptă decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

- Racordarea Rețelei De Drumuri Agricole Modernizate La Rețeaua Rutieră De Străzi În Comuna Baciu, Județul Cluj – studiul de fezabilitate a fost finalizat și urmează în luna ianuarie depunerea documentelor pentru obținerea Certificatului de Urbanism iar după aprobarea bugetului pe anul 2018 demararea procedurilor de achiziție.

VARIANTA 2 

       În urma mai multor discuții și variante s-a ajuns la crearea unei variante Str. Triajului – Tetarom II ( o porțiune de aprox. 800 ml) care ar lega zona industrială de Parcul Tetarom  II și ar degaja o bună parte din traficul care merge spre Tăietura Turcului  încă de la Napolact. Această variantă se află în întregime pe raza UAT Municipiul Cluj Napoca și terenul este pe Tetarom II ( aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj) Avem promisiuni că se va demara acest proiect din cate știm noi s-au făcut modificările necesare în cadastru deoarece terenul se află în zona de protecție a căii ferate și nu se putea face nimic pe el până nu se rezolva situația cadastrală a terenului. Dezmembrările și operațiunile din cadastru s-au finalizat în luna Septembrie 2017. Urmează ca la începutul acestui an ( anul 2018)  să avem o nouă întâlnire după aprobarea bugetelor pentru a avea date mai concrete despre stadiul proiectării și execuției acestui drum. Din păcate Comuna Baciu este doar partener de discuție în acest proiect deoarece întregul proiect se desfășoară pe UAT Municipiul Cluj Napoca și va fi implementat de Municipiul Cluj Napoca în colaborare cu Tetarom SA.