Satul Corușu (în maghiară Nadaskorod) este atestat documentar din anul 1332. La recensământul din 2011 avea 557 de locuitori, marea majoritate fiind români ortodocși. Localitatea este situată în partea de nord a municipiului Cluj-Napoca la aproximativ 13 km. Autobuzul CTP numărul M33 vă poate aduce aici cu 4 lei, costul unui bilet.
La Corușu se ajunge ușor, pe drumul recent asfaltat, fără să simți când ai trecut de la oraș la sat. Deși sunt doar 8 km între Cluj și Corușu, par a fi două lumi total diferite. Am ajuns în sat dimineața devreme când încă mai cântau cocoșii, iar câinii se întindeau somnoroși fără să aibă chef de lătrat. Pe drum nu era țipenie de om, așa că am dat un ocol localității într-o plimbare care a durat mai mult de o jumătate de oră. Satul este înconjurat de dealuri line, cărora ulterior le-am aflat și numele de la localnici: Dealul Clujului, Coasta Căstăilor, Dealul Melcilor, Dealul după Tău, Dealul Bliduțelor sau Băile Hustului.
Casele sunt toate noi, curate și îngrijite, cu nuci și meri în curte. Am văzut multe fântâni funcționale, singurele reminiscențe care mai amintesc de cum era odată viața la țară. Acum toată lumea are apă și gaz în casă. Nimeni din sat nu a plecat să lucreze în străinătate pentru că zona e bogată, iar apropierea de Cluj face să existe o piață bună de desfacere pentru produsele agricole. La ora actuală aproape fiecare familie are propriul tractor cu care lucrează pământul.
Școala s-a închis în urmă cu doi ani, copiii care mai sunt în sat merg la altă școală cu microbuzul pus special la dispoziția lor. Unii din ei au început cursuri de dansuri populare sperând să ajungă cel puțin la succesul pe care părinții sau bunicii lor l-au avut în trecut. În anii ’70-’80 ansamblul de dansuri populare de aici era renumit în țară, dansul ”Fecioreasca” luând mereu premiul I la festivalurile naționale.
Mândria sătenilor este biserica nouă cu hramul ”Pogorârea Duhului Sfânt”, a cărei construcție s-a finalizat în 2004. De zeci de ani credincioșii din Corușu își doreau o biserică pentru că cea existentă (de la 1800) era neîncăpătoare. În anii comunismului, mai exact în 1968, au pus mână de la mână și au săpat fundația unei noi biserici, dar autoritățile din acea vreme au refuzat să elibereze autorizație de construcție cu această destinație obligându-i pe oameni să ridice un cămin cultural pe fundația pe care o făcuseră din banii și munca lor. Acum la căminul cultural se mai fac doar mese pentru botezuri și înmormântări.
În apropierea satului se găsește un sit fosilifer, monument al naturii cu valoare paleontologică, ce are o suprafață de 2 hectare. Pasionații de geologie și de erele preistorice pot găsi aici cochilii de scoici pietrificate, unele de dimensiuni considerabile.
Corușu – oaza de liniște la doar o aruncătură de băț de aglomeratul Cluj este locul perfect pentru o plimbare într-o zi de duminică sau pentru un picnic la iarbă verde. Vă așteptăm cu drag!
sursa: www.cluj.com