Istorie

Observatorul Astronomic "DEALUL ALUNIȘ" Baciu
Observatorul Astronomic "DEALUL ALUNIȘ" Baciu

Romulus Irimeș, a fost conducătorul unui grup de astronomi amatori clujeni care a activat în zona orașului Cluj Napoca prin anii '70.

Dincolo de realizările sale științifice, concretizate în materiale publicate în reviste de specialitate atât românești cât și străine (în ciuda pregătirii sale de electrician!), Irimeș Romulus își construise chiar un observator astronomic propriu în comuna Baciu, pe un deal lângă Cluj. 

Amplasamentul geografic e prielnic pentru observații astronomice, construcția fiind situată pe un pinten de deal cu orientare sud-estică, deasupra stației PETROM de pe Calea Baciului.

Ansamblul e încercuit de copaci, boscheți și tufe înalte, dincolo de care cupola se ascunde foarte bine de ochii curioșilor. 

Accesul către vârf e deosebit de dificil , în plus, la baza dealului, incinta e împrejmuită cu încă un gard. La vremea lui, un adevărat sanctuar pentru cei inițiați, locul arăta acum părăsit...

Irimeș a decedat prematur prin anii 80. Și alături de el, un întreg nucleu de astronomie clujeană. Urmașii legali ai acestuia au pretins chirie pentru folosirea în continuare a cupolei de către vechii săi colaboratori, dar părțile nu au căzut la înțelegere.

Observatorul astroclubului clujean de odinioară s-a preschimbat în cele din urmă în fantoma ctitorului său...

Sursa: http://cerculdestele.blogspot.ro/2012/02/observatorul-fantoma-al-lui-romulus.html

12.02.2018