Știri și anunțuri

INFORMARE PRIVIND ARDEREA VEGETAȚIEI

I N F O R M A R E

 Având în vedere frecvența incendiilor de vegetație înregistrate în comuna Baciu în ultima perioadă,  atragem atenția proprietarilor de terenuri asupra următoarelor aspecte:

Conform Ordonanței de Urgență Nr. 195/2005 privind protecția mediului art. 98, al. 1, lit. a) arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30000 lei la 60000 lei.

Conform HCL 28/2023 art.5, pct.1 constituie contravenții și se sancționează neefectuarea lucrărilor de curățenie și întreținere a terenurilor, spațiilor verzi [...], astfel încât acestea să fie în permanență curate, cu un aspect corespunzător și îngrijit, cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.  

Anexăm prezentei afișe realizate de instituțiile implicate în prevenirea incendiilor de vegetație.

 

PRIMAR

ing. BALÁZS JÁNOS

13.09.2024
MARȚI 13– Ziua Informării Preventive

Cu ocazia zilei de MARȚI 13 – Ziua Informării Preventive, Primăria Comunei Baciu vă invită să consultați materialele anexate prezentei, privind prevenirea incendiilor de vegetatie uscată, prevenirea incendiilor de pădure și prevenirea incendiilor la gospodării.

În acest sens, pentru a preîntâmpina producerea unor incidente nedorite, respectiv diminuarea riscurilor de producere ale acestora, vă recomandăm să luați în considerare măsurile de prevenție detaliate în anexele atașate.

MATERIALE INFORMATIVE

12.08.2024
Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

ANUNȚ PUBLIC PRIVIND DEPUNEREA SOLICITĂRII DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU

 

COMUNA BACIU anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „ Extindere rețea de distribuție gaze naturale in localitățile Suceagu, Rădaia si Mera, comuna Baciu, jud. Cluj” propus a fi amplasat in comuna Baciu, sat Suceagu, Mera, Radaia jud. Cluj.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, din Cluj-Napoca str. Calea Dorobanților nr. 99 si la sediul COMUNA BACIU in comuna Baciu str. Nufărului nr. 1, județul Cluj, in zilele de luni-joi  intre orele 09:00-14:00 si vineri intre orele 09:00-12:00.

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Cluj-Napoca str. Calea Dorobanților nr. 99, jud. Cluj.

 

PRIMAR,

ING. BALAZS JANOS

30.07.2024
ANUNȚ - Privind emiterea acordului de mediu

Nr. inreg. 12805/04.07.2024

 

ANUNȚ

 

COMUNA BACIU, titular al proiectului  “CONSTRUIREA UNEI CRESE IN COMUNA BACIU, JUDETUL CLUJ”, anunta publicul interesat asupra lucrarii deciziei etapei de incadrare de catre APM CLUJ fara evaluarea impactului asupra mediului si fara evaluare adecvata in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul mentionat, propus a fi amplasat in comuna Baciu, strada Venus, nr. FN, avand nr. cadastral 65437 Baciu, judetul Cluj.

Proiectul deciziei etapei de incadrare si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Cluj din Calea Dorobantilor, nr. 99 Cluj Napoca, cod 400609, tel. 0264 410 722, fax 0264 410 716, e-mail office@apmcj.anpm.ro in  

si la urmatoarea adresa de e-mail office@apmcj.anpm.ro.

            Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului pe pagina de internet a APM Cluj.

 

PRIMAR,

ING. BALAZS JANOS      

04.07.2024
INFORMARE EXERCITIU DE ALARMARE 27.06.2024

I N F O R M A R E

 

            Prin prezenta vă aducem la cunoștință că în data de 27.06.2024, în timpul programului de lucru, la sediul Primăriei Comunei Baciu se va desfășura un exercițiu de alarmare în caz de incendiu, la care vor participa atât angajații Primăriei, cât și vizitatorii aflați în acel moment în clădire. În acest sens  vă invităm să consultați materialul expus în cele ce urmează.

MĂSURI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE INCENDIU

Persoana care observă un incendiu are obligaţia să anunţe prin orice mijloc serviciile de urgenţă (număr unic de apel 112), primarul sau poliţia şi să ia măsuri, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea incendiului.

® în caz de incendiu, orice persoană trebuie să acorde ajutor, când şi cât este raţional posibil, semenilor aflaţi în pericol sau în dificultate, din proprie iniţiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice, precum şi a personalului serviciilor de urgenţă.

® dacă pentru salvarea oamenilor, trebuie să treceţi prin încăperi incendiate, puneţi pe cap o pătură umedă;

® deschideţi cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer, provoacă creşterea rapidă a flăcărilor;

® prin încăperile cu fum dens deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi;

® strigaţi victimele, găsiţi-i şi salvaţi-i;

® dacă vi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugiţi, culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă;

® asupra oamenilor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea, aruncaţi un palton, o pătura sau ceva care îi acoperă etanş;

® în cazul stingerii incendiului folosiţi stingătoare, apă, nisip, pământ, învelitori etc.;

® dacă arde o suprafaţă verticală, apa se aruncă de sus în jos;

® lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pământ, cuverturi grele;

• instalaţiile electrice se sting numai după întreruperea prealabilă a sursei de energie;

• ieşiţi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul;

® bombele incendiare de aviaţie se sting prin acoperire cu pământ sau prin scufundare în butoaie cu apă;

® picăturile de napalm căzute pe îmbrăcăminte se sting prin acoperirea locului respectiv cu îmbrăcăminte subţire, lut sau nisip;

® amestecurile pe bază de fosfor sau sodiu se sting prin izolarea acestora de aerul înconjurător, prin acoperire cu pământ, nisip, acoperiri etanşe;

® aplicaţi pe părţile afectate pansament uscat şi curat şi prezentaţi-vă la punctele medicale.

LA DECLANŞAREA ALARMEI DE INCENDIU, salariaţii sunt obligaţi să actioneze astfel:

  • Încetează orice activitate şi vor opri instalatia sau aparatura la care se lucrează;
  • Abandonează obiectele personale, închid uşile la ieşire dar nu cu cheia;
  • Părăsesc imediat clădirea prin iesirile de urgenţă, sau prin locurile indicate de membrii echipei de interventie, cu calm, fără panică, pe partea dreaptă a sensului de coborâre şi merg către locul de adunare stabilit;
  • Ajută, dacă este posibil, la evacuarea in siguranta a persoanelor în afara instituţiei şi urmează toate indicatiile primite de la membrii echipei de interventie;
  • Mentin libere căile de acces către clădire;
  • Rămân în afara clădirii până la incheierea definitivă a evenimentului.

 

Informarea pompierilor:

Pompierii sunt întâmpinaţi de conducătorul acţiunii, care îi informează cu privire la:

- persoanele blocate în clădire, situaţia intrărilor pe casa scărilor şi pe holuri

- locul unde s-a produs incendiul şi propagarea acestuia

- alte date solicitate de fortele de intervenţie.

Locul de adunare în caz de situatii de urgență pentru toate persoanele aflate în incintă, este în curtea Primăriei.

În timpul exercițiului de alarmare toate activitățile se sistează, inclusiv programul cu publicul.

27.06.2024
INFORMARE MĂSURI DE PREVENIRE ÎN SEZONUL CALD

I N F O R M A R E

           

Prin prezenta Primăria Comunei Baciu vă aduce la cunoștință că în perioada următoare sunt prognozate fenomene specifice sezonului cald: val de căldură, caniculă, discomfort termic ridicat.

 

În acest sens, pentru a preîntâmpina producerea unor incidente nedorite în perioadele caniculare, vă recomandăm să luați în considerare măsurile de prevenție detaliate în anexele atașate.

21.06.2024
Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

ANUNȚ PUBLIC PRIVIND DEPUNEREA SOLICITĂRII DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU.

 

PRIMARIA COMUNEI BACIU sediul in Strada Aleea Nufarului, nr. 1, comuna Baciu, judetul Cluj,  anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “ CONSTRUIREA UNEI CRESE IN COMUNA BACIU, JUDETUL CLUJ” situat in comuna Baciu, strada Venus, nr. F/N, avand nr. cadastral 65437. Suprafata destinata investitiei ocupa o suprafata de 2 708mp.      

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului A.P.M. Sibiu din Cluj, Calea Dorobantilor, nr. 99, și la Primaria Comunei Baciu, cu sediul in Aleea Nufarului, nr. 1, comuna Baciu, între orele 09.00-12.00.

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul primariei Comunei Baciu cu sediul in Aleea Nufarului, nr. 1, comuna Baciu, judetul Cluj.     
 

                                                          

PRIMAR,

ING. BALAZS JANOS

24.05.2024
Informarea cetățenilor cu privire la sistemul asigurărilor de sănătate ți a serviciilor acordate

Casa Județeană de Sănătate Cluj vă transmite pentru consultare și informarea cetățenilor cu privire la sistemul asigurărilor de sănătate ți a serviciilor acordate. 

Ghidul poate fi consultat aici! 

20.03.2024
Program cu publicul modificat în data de 13.03.2024

În vederea îmbunătățirii echipamentelor informatice ale Primăriei Baciu sunt necesare unele lucrări de configuare și mentenanță pentru implementarea unor soluții noi de digitalizare. Pentru aceasta este necesară oprirea și reconfigurarea sistemelor informatice.

Din cauza, acestor lucrări, programul cu publicul în data de 13.03.2024 va fi până la ora 13:00 . Plata taxelor și impozitelor prin Sistemul Electronic Național (www.ghiseul.ro) nu va fi afectată de aceste lucrări.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm că facem eforturi pentru îmbunătățirea accesului dvs. la serviciile Primărei Baciu.

13.03.2024
Anunt - APIA - Interdictia de a incendia miristile

Prin prezenta Primăria Comunei Baciu vă aduce la cunoștință materialul informativ emis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea respectării cerinței de condiționalitate GAEC 3, în vederea evitării sancționării fermierilor.

Materialul informativ se referă la interdicția de a incendia miriștile și se regăsește anexat prezentei.

VEZI MATERIAL INFORMATIV

12.03.2024
Informare - sanctiuni pentru incendii pe terenuri agricole

I N F O R M A R E

 Având în vedere frecvența și intensitatea deosebite ale incendiilor de vegetație înregistrate în județul Cluj în această perioadă, Prefectul Județului Cluj a decis convocarea conducătorilor instituțiilor cu responsabilități directe în acest domeniu, respectiv: Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Cluj, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Cluj, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură Cluj, Agenția Națională Arii Naturale Protejate – Cluj, Direcția pentru Agricultură a Județului Cluj.

 Instituțiile responsabile vor proceda la aplicarea prevederilor legale și sancțiuni, în caz de nerespectare a normelor legale cuprinse în Ordonanța de Urgență 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările și completările ulterioare. Detalii în această materie se regăsesc în comunicatul de presă anexat prezentei.

Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură Cluj va efectua o monitorizare continuă – prin satelit – cu o frecvență săptămânală a terenurilor și proprietăților avute în evidență pentru fermierii clujeni, existând riscul foarte ridicat ca reprezentanții acestei instituții să sancționeze beneficiarii de finanțări prin intermediul cererii unice de plată, în cazul constatării producerii unor incendii spontane sau provocate pe terenurile cu destinație agricolă.  

În acest context, prezenta are rol în diseminarea și comunicarea (afiș și comunicat de presă în atașament) cu locuitorii și în special cu fermierii din Comuna Baciu, pentru informarea și conștientizarea riscurilor contravenționale și penale la care se expun prin lipsa de conformare sau nerespectarea normelor legale în materie.

Arderile de vegetație necontrolate pot conduce la afectarea bunurilor, a locuințelor și chiar la pierderea de vieți omenești.

Comunicat de presă Incendii de vegetație

11.03.2024
Anunț privind ridicarea câinilor fără stăpân

Prin prezenta Primăria Comunei Baciu înștiințează proprietarii de animale de companie, în special câini, că pe raza comunei se demarează acțiuni de ecarisaj al câinilor fără stăpân. În cadrul acestor acțiuni, câinii găsiți nesupravegheați pe domeniul public al comunei sunt ridicați și transportați la operatorul specializat Adăpostul Meu din Alba.

Așadar, stimați stăpâni, pentru a nu fi ridicați și patrupezii dragi dumneavoastră, vă recomandăm să păstrați animalele în incinta imobilului în care v-ați propus să-i îngrijiți.

Câinii mutați la Adăpostul Meu din Alba se pot recupera pe cheltuiala stăpânilor declarați și cu respectarea procedurilor legale.

08.03.2024
Săptămâna protecției civile

C I R C U L A R Ă

 

În perioada 26 februarie – 4 martie, la nivel național se organizează Săptămâna Protecției Civile.

Protecția civilă a luat fiinţă în anul 1933 în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza Cu viaţa mea, apăr viaţa, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

La nivel local, Primăria Comunei Baciu marchează evenimentul desfășurând activități menite să dezvolte comportamentul preventiv, respectiv activități de informare preventivă a populației cu tematica incendiu la gospodării și arderi de vegetație uscată, iar la nivelul instituțiilor de învățământ sunt propuse activități de informare preventivă, exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, precum și exerciții de evacuare.

În data de 28.02.2024, cu prilejul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România a fost planificat antrenamentul / exercițiul de alarmare publică, denumit generic MIERCUREA ALARMELOR”, în intervalul orar 10.00 – 11.00.

         În cadrul campaniei informative recomandăm vizionarea materialelor video educative, în vederea familiarizării cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență. Acestea se pot porni accesând link-urile menționate în cele ce urmează.

 

Salvarea și evacuarea în caz de incendiu

https://www.youtube.com/watch?v=7EaT5A5hf7I        

Utilizarea stingătoarelor cu pulbere

https://www.youtube.com/watch?v=Ft9ung8hLNU

Cum ne comportăm în caz de inundații

https://www.youtube.com/watch?v=sm8TB96retk

Cum ne comportăm în caz de cutremur

https://www.youtube.com/watch?v=_-A9cijcA7Q

Cutremurul explicat pe înțelesul copiilor

https://www.youtube.com/watch?v=4qAnDzZMIcI

Vă invităm de asemenea să parcurgeți și materialele informative încărcate anterior pe site-ul Primăriei.

04.03.2024
Anunț exercițiu „Miercurea Alarmelor”

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România și în conformitate cu Planul de Acțiuni nr. 34265 din 23.02.2024 al Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe, în data de 28.02.2024 în intervalul orar 10.00 – 11.00 Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al Județului Cluj va organiza și desfășura antrenamentul / exercițiul de alarmare publică, denumit generic ”MIERCUREA ALARMELOR”, pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare pe întreg teritoriul județului Cluj.

În acest sens, în data de 28.02.2024 în intervalul orar 10.00 – 11.00 va fi acționată sirena electrică a comunei Baciu.

Anexăm prezentei material informativ privind semnificația semnalelor de alarmare și măsurile care trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

 

SEMNIFICAŢIA ŞI STRUCTURA SEMNALELOR DE ALARMARE

1. Semnalul ALARMĂ AERIANĂ

se compune din 15 sunete (impulsuri)   a  4  secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

2. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE

se compune din 5 sunete (impulsuri)   a  16  secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

3. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ

se  compune din  3 sunete  (impulsuri) a  32  secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

4. Semnalul ÎNCETARE ALARMĂ

se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

 

MĂSURI ŞI REGULI DE COMPORTARE LA RECEPŢIONAREA SEMNALELOR DE  ALARMARE, ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ

„ALARMĂ AERIANĂ”:

  1. Pentru cei ce se găsesc la locul de muncă:

– să execute măsurile prevăzute la acest semnal, cu ocazia instruirii pe linie de protecţie civilă;

– să întrerupă lucrul sau alte preocupări;

– acţionaţi cu calm şi nu produceţi panică;

– se întrerupe iluminatul interior şi exterior (pe timpul întunericului), cu excepţia iluminatului camuflat;

– se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia „de marş”;

– se ocupă, cât se poate de repede, locul în adăpost;

– conducătorii mijloacelor de transport sunt obligaţi să se oprească imediat, să deschidă uşile, să oprească mijlocul de transport de la sursa electrică şi, în urma pasagerilor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost;

– să asculte şi să execute măsurile stabilite de CLSU şi Protecţia Civilă;

2. Pentru cei ce se găsesc în localurile publice:

– să asculte cu atenţie comunicatele despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea;

– să-şi pună mijloacele de protecţie individuală în stare de pregătire;

3. Pentru cei ce se găsesc acasă:

– se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat, se stinge focul în sobe;

– se îmbracă copii şi se iau mijloacele individuale de protecţie;

– se anunţă vecinii, dacă nu au auzit semnalul;

– se ia trusa sanitară, documentele de identitate şi rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în locurile de protecţie sau, dacă nu sunt, în adăposturi naturale;

4. Pentru cei pe care semnalul i-a prins pe stradă:

– dacă nu reuşiţi să ocupaţi un adăpost, îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată încăpere subterană, trecere subterană, tunel sau colector; în lipsa acestora folosiţi orice şanţ, râpă, groapă, tranşee sau alte adăposturi artificiale

La sate, în afară de măsurile menţionate, vitele să rămână în locuri ermetizate sau în adăposturi naturale (râpe, vâlcele, cariere, etc.).

În toate cazurile: ASCULTAŢI CU ATENŢIE DISPOZIŢIILE ORGANELOR DE ORDINE ŞI DE PROTECŢIE CIVILĂ ŞI EXECUTAŢI-LE NECONDIŢIONAT!

„ALARMĂ LA DEZASTRE”:

– deschideţi difuzoarele, aparatele de radio şi televizoarele şi ascultaţi regulile şi măsurile transmise de organele CLSU şi de protecţie civilă;

– pregătiţi rezerva de alimente, apă, medicamente, îmbrăcăminte şi documentele de identitate, adecvată situaţiei ordonate;

– semnalaţi organelor competente, dacă observaţi, urmările dezastrelor;

– nu produceţi panică, nu răspândiţi zvonuri;

„ÎNCETAREA ALARMEI”:

După comunicarea acestui semnal, populaţia acţionează în concordanţă cu situaţia fiecăruia:

– salariaţii şi elevii se întorc la locurile de muncă sau întrerup lucrul pentru lichidarea urmărilor atacului sau dezastrului;

– populaţia neîncadrată în muncă şi copiii, se întorc acasă şi acţionează în funcţie de comunicările primite;

– se reiau activităţile sociale şi funcţionarea utilităţilor publice.

TOATĂ POPULAŢIA TREBUIE SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU EVENTUALITATEA REPETĂRII ALARMEI ŞI SĂ URMĂREASCĂ, CU ATENŢIE, COMUNICĂRILE ŞI SEMNALELE ORGANELOR C.L.S.U. ŞI ALE PROTECŢIEI CIVILE.

REGULI GENERALE DE COMPORTARE LA  DEZASTRE

– Învăţaţi semnalele transmise prin Protecţia Civilă;

– Păstraţi-vă calmul!

– Deschideţi aparatele de radio şi/sau televizoarele şi ascultaţi comunicatele şi sfaturile transmise de autorităţile în drept;

– Dacă sunteţi evacuaţi, luaţi cu Dvs. o rezervă de alimente, pentru a o folosi pe timpul evacuării, până la încartiruire;

– Respectaţi cu stricteţe măsurile stabilite prin Planul de intervenţie, îndrumările şi comunicatele CLSU şi ale Protecţiei Civile, solicitaţi alimente, îmbrăcăminte, asistenţă medicală şi adăpost, în caz de nevoie;

– Staţi departe de zonele afectate. Nu împiedicaţi acţiunile de intervenţie;

– Limitaţi convorbirile telefonice, liniile telefonice pot fi necesare pentru apeluri de urgenţă;

– Atunci când sunteţi solicitaţi, ajutaţi echipele de intervenţie la deblocarea răniţilor, transportul acestora şi la alte acţiuni de intervenţie;

– NU RĂSPÂNDIŢI ŞI NU LUAŢI ÎN CONSIDERARE ZVONURILE!

 

CELE MAI IMPORTANTE ARTICOLE PE CARE TREBUIE SĂ LE PĂSTRAŢI LA ÎNDEMÂNĂ

– apă (de preferat în vase de plastic sau îmbuteliată în pet-uri);

– hrană rece (în conserve sau pachete preambalate şi sigilate);

– medicamente necesare pentru toată familia şi, în special, trusa de prim ajutor;

– haine, încălţăminte, cuverturi, pături, saci de dormit, lumânări, chibrituri, lanterne, radioreceptor portabil şi baterii de rezervă;

– lista cu telefoanele de urgenţă, telefoane utile şi cele necesare pentru a anunţa că sunteţi în siguranţă;

– telefoane mobile sau cartele pentru telefoane publice;

– DOCUMENTE DE IDENTITATE.

REGULI DE COMPORTARE DUPĂ PRODUCEREA DEZASTRULUI

– Respectaţi cu stricteţe măsurile stabilite, îndrumările şi comunicările membrilor CLSU şi organelor de Protecţie Civilă;

– Intraţi cu extremă precauţie în interiorul clădirilor care au fost avariate sau slăbite;

– Nu intraţi cu torţe, lumânări sau ţigări aprinse în clădirile avariate sau care au fost inundate;

– Nu atingeţi firele electrice căzute sau rupte;

– Dacă diferite aparate electrice sau electrocasnice sunt ude sau stau în apă, întrerupeţi întâi sursa principală de curent electric, ştergeţi-le de umezeală, uscaţi-le şi, în final, conectaţi-le la priză;

ATENŢIE, NU VĂ ATINGEȚI DE APARATE ELECTRICE SAU ELECTROCASNICE CONECTATE LA SURSA DE CURENT ELECTRIC DACĂ SUNTEŢI UD SAU STAŢI ÎN APĂ;

– Dacă simţiţi miros de gaze, deschideţi toate ferestrele şi uşile, închideţi robinetul principal de gaze, părăsiţi casa şi anunţaţi organele competente (dacă este posibil);

– Dacă sunteţi sfătuit să vă evacuaţi, să faceţi prompt acest lucru, fie prin autoecavuare (dacă aveţi mijloacele necesare), fie să mergeţi la Punctul de adunare-îmbarcare care cuprinde strada Dvs.;

– Verificaţi rezervele de apă şi hrană înainte de a le folosi;

NU CONSUMAŢI ALIMENTE CARE AU LUAT CONTACT CU APA DE INUNDAŢIE!

– Urmăriţi instrucţiunile membrilor CLSU şi ale organelor de Protecţie Civilă în legătură cu folosirea apei şi a alimentelor;

– Dacă este necesar, cereţi alimente, îmbrăcăminte, asistenţă medicală şi adăpost;

– Staţi departe de zonele dezastrului. Nu împiedicaţi acţiunile de intervenţie;

– Nu vă urcaţi la volan dacă nu este necesar, iar dacă o faceţi, conduceţi cu atenţie;

– Telefonaţi rudelor după trecerea pericolului, ca ei să ştie că sunteţi în siguranţă altfel, autorităţile locale pot pierde timp, căutându-vă;

– Nu ocupaţi liniile telefonice! Ele sunt necesare pentru apeluri de urgenţă;

– Nu transmiteţi zvonuri sau ştiri exagerate despre pagube sau stricăciuni, întrucât prin răspândirea zvonurilor se crează panică.

27.02.2024
ANUNȚ - Privind emiterea acordului de mediu

   ANUNȚ - PRIVIND DEPUNEREA SOLICITĂRII DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU PENTRU PROIECTUL „MODERNIZARE DRUMURI INTRAVILANE ETAPA 2 ÎN COMUNA BACIU, JUDEȚUL CLUJ”

COMUNA BACIU” anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul MODERNIZARE DRUMURI INTRAVILANE ETAPA 2 ÎN COMUNA BACIU, JUDEȚUL CLUJ” în comuna Baciu, județul Cluj, titular COMUNA BACIU.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protectia Mediului Cluj, Calea Dorobanților nr. 99, în zilele de luni – joi între orele 900 – 1400, vineri între orele 9.00 – 13.00 precum și la sediul COMUNA BACIU din comuna Baciu, strada Nufarului, nr. 1, județul Cluj, în zilele de luni-vineri între orele 9,00-14.00.

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protectia Mediului Cluj.

22.02.2024
ANUNȚ privind completarea Declarației unice

In perioada 15 ianuarie 2024- 27 mai 2024 persoanele fizice care obtin venturi ce trebuie declarate la ANAF prin DECLARATIA UNICA  beneficiaza la sediul PRIMARIEI din localitate de asistenta cu privire la completarea si depunerea acestui formular, fara a mai fi necesara deplasarea la sediul ANAF.

Mai multe informatii se pot obtine direct de la sediul primariei din localitate sau prin telefon, accesand Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor – Call center ANAF – 031.403.91.60.

Lista persoanelor fizice care trebuie să depună declarația de mai sus o puteți consulta AICI!

15.02.2024