Popești

Popești

În Popești se poate ajunge din Cluj-Napoca, fie făcând dreapta pe strada Valea Seacă aproape de ieșirea spre comuna Baciu, fie de pe strada Lombului. Sunt doar 10 kilometri din Piața Unirii care este punctul zero al Clujului. Dacă nu ar exista indicatoarele cu denumirea localităților aproape că nici nu ți-ai da seama că ai ieșit din Cluj și ai intrat în Popești. Casele încep să se distanțeze unele față de altele, iar curțile acestora sunt din ce în ce mai mari, aglomerația și înghesuiala specifice mediului urban dispărând treptat.

Acest sat este menționat încă din secolul al XIII-lea când moșia din jurul unei mici așezări de rândași a fost cumpărată de un preot. Se pare că de atunci, localitatea s-a numit Papfalva adică ”satul popii” devenit ulterior Popfalău, apoi Popești.

Satul are 590 de locuitori și, ca în toate satele românești, viața se învârte în jurul bisericii. O biserică ortodoxă înaltă, frumoasă și aerisită, construită din piatră în anul 1888. Așa o cunosc acum sătenii, însă, inițial era biserică greco-catolică. În 1966 a devenit ortodoxă, fiind pictată în stil bizantin în 1994. De fapt, aproape toate casele sunt construite din piatră datorită existenței carierei din apropierea satului.

Dar oricât de frumoasă ar fi o biserică sufletul acesteia îl dă preotul, iar părintele Petreuș, maramureșan de origine, dar stabilit aici în urmă cu 18 ani, este un model de urmat. „Nu trebuie să pleci în străinătate ca să muncești, este de lucru destul și aici!” este îndemnul pe care îl dă enoriașilor. Și nu doar din vorbe, ci prin propriile fapte le arată că așa este precum spune. Are câteva capre dintre care două aduse din Franța, capre de rasă care dau până la 8 litri de lapte pe zi. Iar brânzeturile din lapte de capră sunt la mare căutare în ziua de azi, așa că oricine îi poate urma exemplul. În timpul liber, preotul este un artist. Sculptează în lemn cu un deosebit talent și, mai mult decât atât, are dispoziția necesară de a îndruma și pe alții în tainele acestei arte. Multe biserici din țară se mândresc cu catepetesme superbe sculptate în lemn de tei de preotul din Popești.

Școala din sat s-a închis în urmă cu câțiva ani din cauza numărului redus de copii, apoi a urmat grădinița. Din fericire aceasta nu este o problemă pentru că distanța față de Cluj este foarte mică.

Ar mai fi un lucru interesant de știut despre acest sat înșirat pe coaste domoale și împânzit de nuci și meri. La marginea satului se găsește kilometrul zero al județului Cluj, adică centrul geografic al județului. În anul 2010 conferențiarul Ioan Rus, de la facultatea de Geografie a Universității Babeș Bolyai a determinat cu ajutorul unui soft special acest punct care se află la capătul Văii Seci, având coordonatele 46°49′25′′ latitudine nordică și 23°32′24′′ longitudine estică.

 

 

sursa: www.cluj.com